Pe urmele lui Sadoveanu

Acum două săptămâni am încercat să refac la pas traseul parcurs de Nechifor Lipan, personaj al romanului Baltagul. Acesta pornise din satul Tarcău, judetul Neamț, spre țara Dornelor, prin pasul Borca.

Împreună cu Liviu am ales un traseu de o zi, care să cuprindă ruta sus mentionată. În plus, vroiam să parcurgem aceleași drumuri pe care Mihail Sadoveanu le bătea în vânătorile pe care le organiza în aceste meleaguri. Trebuie sa mentionez că Sadoveanu a avut în concesiune în aceste locuri („în codrii de la Râșca„) un domeniu de vânătoare pe care îl valorifica.

Traseul a pornit din fața Mănăstirii Slatina. Edificiul a fost construit de Alexandru Lăpusneanu în 1561, ca o copie a Mănăstirii Probota. De altfel, ctitorul este înmormântat aici.

Planul era sa traversăm Munții Stânisoarei până la Văleni, unde să ne întâlnim cu prietenii mei din JCI, care participau la un team-building Intern.

[singlepic=33,320,240,,center]

Hălăduind prin munţi

[singlepic=32,320,240,,center]

[singlepic=31,320,240,,center]

[singlepic=30,320,240,,center]

[singlepic=29,320,240,,center]

Masivul Stânișoarei este constituit din versanți molcomi, acoperiți în majoritate cu pădure de amestec. Foarte puțin umblați și puțin promovați din cauza lipsei traseelor marcate, reprezintă o oază de liniște și un punct de legătură între Obcinile Bucovinene și Munții Rarăului. Punctul cu altitudinea maximă este Vârful Borca, având 1.535 m. De aici se poate observa Giumalaul și Rarăul cu Pietrele Doamnei.

[singlepic=28,320,240,,center]

Pe vârful Borca se afla Crucea Talienilor, momument prezent inclusiv în romanul Baltagul (locul unde a fost ucis Nechifor Lipan). Această cruce a fost ridicată în memoria muncitorilor italieni care au construit in secolul al XIX-lea acest drum peste munte.

[singlepic=27,320,240,,center]

În concluzie, excursia a meritat și cu siguranță va fi reconstituită. Sălbăticia este un atu (peste tot urme de animale), iar lipsa turiștilor nu face decât să adâncească prăpastia dintre această lume și cea din care am pornit.

4 thoughts on “Pe urmele lui Sadoveanu

  1. Frumoase peisaje … da… este si partie de ski amenajata ….si vor urma multe sa se faca pentru aceasta zona . Pacat ca atat de tarziu si ca dureaza asa mult …

  2. Extraordinar articol și imagini! Sincere felicitări! Sunt și eu pasionat de drumeții și te înțeleg perfect. Am o întrebare, cum pot ajunge cu mașina la Crucea Talienilor să i-o arăt fratelui, că și-așa studiază Baltagul și una e să-și imagineze, și una e să vadă ”in situ”. Urmez drumul Fălticeni – Mălini – Borca și apoi există vreun indicator, ceva?

    Mulțumesc anticipat și ține-o tot așa cu călătoriile!

  3. Multumesc pentru aprecieri!

    Se ajunge foarte usor la Crucea Talienilor. Din Falticeni mergi spre Malini, dupa care mergi tot inainte pana la Borca. Drumul nu este extrem de bine intretinut, cu o masina mai inalta poti ajunge pana in varf. Dar tot la fel de bine poti la lasi masina mai in vale si sa faceti o drumetie pe jos pana in varf, cativa kilometri. Padurea e frumoasa si se merita. Daca va mai pot ajuta cu ceva sunt aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *