Slalom in Muntenimea de Mijloc

Acum ceva zile am facut o plimbare prin cartierul Copou din Iasi, in partea lui denumita demult „Muntenimea de Mijloc” . Cele 3 „Muntenimi” – de Jos, de Mijloc si de Sus – erau de fapt 3 sate marginase ale Iasiului.

Muntenimea de Mijloc era taiata de doua axe principale: Sleahul Botosanilor (actuala strada Lascar Catargiu) si Ulita Podul Verde (actualul Bulevard Carol I – numit de localnici Bulevardul Copou). Denumirea de „pod verde” se datoreaza pavarii drumului cu busteni de stejar, „asfaltul” acelor vremuri. Aceasta ulita se oprea in preajma Foisorului, construit de domnitorul fanariot Matei Ghica in 1754. Aici se recrea protipendada vremii. Mai tarziu, in 1834, domnitorul pamantean Mihail Sturza infiinteaza pe aceste locuri Gradina Copou, situata langa manastirea cu acelasi nume. Confom legendei, cu ajutorul cainelui Copou, domnitorul Vasile Lupu isi gaseste sotia ratacita prin Codrii Muntenimii. De atunci vine si denumirea acestui deal.

Revenind la plimbarea noastra, in zona se poate manca istorie pe paine. Fiecare casa aminteste de o personalitate marcanta. In zona au locuit sau si-au dsfasurat activitatea nume mari ale romanilor. Las imaginile sa vorbeasca.

pict4125.jpg

pict4126.jpg

pict4122.jpg

pict4134.jpg

pict4135.jpg

pict4137.jpg

pict4139.jpg

pict4140.jpg

pict4142.jpg

pict4116_0.jpg

Aceste case se situeaza intr-un perimetru de cateva sute de metri patrati. Si sunt cele marcate. Sunt insa multe comori necunoscute, care ascund in spate povesti de dragoste, drame si vieti tumultoase. Comori acoperite de un colb gros.

Cel din ochii nostri.

3 thoughts on “Slalom in Muntenimea de Mijloc

  1. Multumesc, Roxana!

    Am intrat si eu pe blogul tau…l-am si pus la favourites.
    Ma bucur sa intalnesc oameni cu interese comune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *