Un sat mic intr-o presa mare

Prietenul Randy Withman (Thanks, Randy) mi-a facut unul din cele mai frumoase cadouri virtuale pe care le-am primit in ultimul timp. Stiind ca lucrez la Monografia Satului Meu mi-a trimis doua articole dibuite de el in oceanul virtual.

Nu orice fel de articole. Articole aparute in 1916.

Si nu in orice fel de publicatie, ci in New York Times.

Materialele contin referiri la satul meu. Valea Putnei.

valea_putnei_nytimes_2.jpg

valea_putnei_nytimes_1.jpg

Le puteti citi integral aici si aici

Articolele sunt de fapt telegrame circulate in armata imperiala rusa si interceptate de armata austro-ungara. Informatiile contin miscari ale trupelor pe frontul primului Razboi Mondial. Dupa ce informatiile nu au mai avut valoare militara au fost publicate de agentiile de stiri, pentru ca publicul sa fie informat. Valea Putnei reprezenta un loc strategic datorita liniei ferate Campulung – Vatra Dornei si a pasului Mestecanis. De aici interesul crescut in acest context.

Nu stiu cum sa inchei acest articol.

Mi-e dor de Valea Putnei.

.

2 thoughts on “Un sat mic intr-o presa mare

  1. Si eu sunt din dintr-un sat mic din Bucovina. Dar nu ma gandeam ca un sat atat de mic ca al meu ar putea sa apara intr-un ziar din alta tara. Am sa caut. Multumesc!

  2. Extraordinar! Daca aflati ceva si de satul Fantana Mare va rog sa-mi spuneti. Sau sa ma dirijati spre vreo sursa? Multumesc enorm!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *