„Dagherotipiile” Iasilor

Plicul din Franta a sosit. Ritualul deschiderii imi umple inima de bucurie. Degetele simt imediat parfumul imaginilor vechi.

Dupa o saptamana de asteptare, fotografiile comandate pe Delcampe au sosit. Nu vreti sa stiti cum le-am asteptat.

Nu pot sa descriu sentimentul. Doua imagini unice, vechi de peste o suta de ani, care reprezinta un Iasi vechi, imi alinta simturile.

Iata-le:

iasi_01

Vedere generala a vaii Bahluiului si ceea ce se cheama acum cartierul Nicolina. Printre altele putem observa Biserica Lipoveneasca si Manastirea Cetatuia. Fotograful e necunoscut. Am identificat locul preluarii imaginii undeva in zona centrala de astazi, in zona strazii Closca – Uzinii.

Urmatoarea fotografie a devenit piesa de rezistenta a colectiei mele si reprezinta un colt al fostei Curti Domnesti, arsa la sfarsitul secolului al XIX-lea. Pe ruinele ei s-a construit actualul Palat al Culturii.

iasi_02

Aceasta forma a curtii este foarte rar reprezentata in fotografii, iar majoritatea originalelor nu se afla in Romania.

Anul preluarii cadrelor nu este precizat nicaieri. Insa pe baza dezvoltarii orasului, estimarea nu este greu de ralizat. Statuia lui Stefan cel Mare a fost inaugurata in 1883, iar curtea a ars in 1896. Prin urmare imaginile sunt preluate intre 1883 si 1896.

Momentan ma intorc la „dagherotipiile” mele. Nu ma mai satur sa le admir.

Pentru cine vrea sa le cerceteze „live”, dati un semn.

 

9 thoughts on “„Dagherotipiile” Iasilor

  1. Foarte interesant. Am mai vazut si eu cateva fotografii vechi cu Iasul. Mai aveti si altele?

  2. Nu-mi pot imagina zona strazii Closca fara nici o casa. Foarte interesant.

  3. Fosta Curte Domnească? Wow… nici nu ştiam că a existat! Mulţumim pentru această incursiune inedită în istoria Iaşului!

  4. Daca sinteti amabil, mi-ar face o deosebita placere sa le vad, sint cu adevarat INESTIMABILE. Intentionati sa le si scanati cumva? Daca da, si daca le scanati mari…(2400 dpi, de exemplu) le vreau si eu.
    Deasemeni, va stau la dispozitie si cu fotografiile mele din anii 30-50….mai vechi n-am …:p

  5. Am primit multe mesaje despre acest articol. Ar fi foarte interesant sa ne intalnim in Iasi si cu alti pasionati si sa schimbam fotografii (scanuri).

  6. Nici nu-mi imaginez ca vom fi mai multi. Nu conteaza cantitatea, conteaza calitatea. Tinem legatura! 🙂

  7. Felicitari pentru ceea ce faci pentru orasul Iasi, chiar daca tu nu esti iesean ci bucovinean. Ma bucur pentru ceea ce faci pentru Iasi.
    P.S. Se pare ca maidanezii sunt o boala veche.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *