Fotograful si Lumina

Anul acesta am ocazia sa activez mai mult pe la Bruxelles. Bine-nteles ca n-am rezistat tentatiei de a cauta si aici comori ascunse ale romanimii. Succesul a venit repede.

Am gasit in sfarsit un album de Brassai.

coperta_album.jpg

Noroc de Taschen.

Fotograful si Lumina

Cine e Brassai? Singurul fotograf din topul mondial care are ceva legaturi cu Romania.

Nascut  in Brasov in 1899, numele sau adevarat era Gyula Halasz. La numai 3 ani se muta impreuna cu parintii la Paris, tatal sau fiind numit profesor la Sorbona. In anii ’20 ia contact cu lumea culturala din cartierul artistic al Orasului Luminii, Montparnasse. La inceput jurnalist, descopera fotografia in anii crizei. Adopta treptat numele de scena „Brassai” („Brasoveanul” in maghiara). In 1933 editeaza un album de fotografii care il va consacra: „Parisul, noaptea”. Devine fotograful de casa al protipendadei parisiene, realizand portrete memorabile pentru Salvador Dali, Pablo Picasso, Henri Matisse, Jean Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Henry Miller etc.

Opera sa este legata in proportie covarsitoare de Orasul Luminii, oras pe care nu-l va parasi pana la sfarsitul vietii. A ramas fotograful care a surprins cel mai bine viata de noapte de aici,

brassai1175897300.jpg
brassai54beautifullepontneuf-11-485x580.jpg
brassai.jpg

1934-brassai-foggy-paris.jpg

6a00e551a06598883400e5528b08948834-800wi.jpg

Comoara

Brassai este un produs al Romaniei, chiar daca viata si opera l-au tinut departe de tara. Ar trebui promovat ca una din valorile noastre. Este o comoara ascunsa ce ar trebui descoperita si desprafuita.

Ca multe alte comori ale romanimii.

brassai_autoportret.jpg

2 thoughts on “Fotograful si Lumina

  1. Ce mult seamana cu Robert Doisneau – fotograful diurn al Parisului:
    https://www.masters-of-photography.com/D/doisneau/doisneau.html

    In urma postarii tale am aflat ca Brassai a scris 16 carti, printre care „Conversatii cu Picasso” si „Scrisori catre parintii mei” – in care isi exprima dorinta arzatoare de a se reintoarce acasa. De altfel, el trimite sistematic articole catre ziarele romanesti ale vremii.

    Un talent remarcabil. O inima de roman talentat. O adevarata comoara – Merci!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *