Conacele Vasluiului

O excursie interesantă prin plaiurile Vasluiului. Bijuterii arhitectonice acoperite de timp şi sufocate de vreme.

Din cauza drumului desfundat şi a timpului insuficient, nu am putut vizita decât două conace. Primul a fost cel din Soleşti, aparţinând familiei Solescu şi ridicat la mijlocul secolului XIX.

Este ridicat din caramidă, cu fundaţie din piatră, cu 3 nivele (demisol, parter şi etaj) şi înconjurat de un parc dendrologic, în incinta căruia se află şi Biserica „Adormirea Maicii Domnului”. Aici se află printre altele mormântul Elenei Cuza (soţia Domnitorului Unirii).
Nationalizat in anul 1949, monumentul a fost folosit ca scoala si sediu al unor unitati agricole, degradandu-se in timp.

Al doilea conac vizitat a fost cel din Pribeşti, aparţinând în trecut familiei Rosetti – Balş. Prima atestare a castelului este din 1691, în timpul Domniei lui Constantin Cantemir. Clădirea este considerată unul din simbolurile arhitecturii moldoveneşti din secolul XVII. Este structurată pe 3 nivele, subsol, parter şi mansardă.

Momentan cladirea se află în curs de restaurare-consolidare.
Cea mai celebra descendentă a satului este Ana Pauker, prima femeie din lume care a îndeplinit funcţia de ministru de externe (în guvernul RPR condus de Gh. G. Dej).

Am bifat in 4 ore primele două conace din Judeţul Vaslui. Au mai ramas exact 7.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *