Pentru astăzi am ales din colecţia mea o carte postală cu „Pietrile” Doamnei, circulată la 23.08.1927 în comuna Podeni/Hidiş, Judeţul Turda Arieş. Momentan satul este parte componentă a comunei Moldoveneşti din Judeţul Cluj. Vederea este adresată Drei Iulia Pontideanu (sau Gontideanu?) la Dl. Vasile Matei secretar. Probabil dra cu pricina era in gazdă în casa respectivului domn.
[singlepic=25,320,240,,center]
[singlepic=26,320,240,,center]
Mesajul este scris în limba germană (poate cineva sa-l traduca?). Numai fraza de încheiere este în română: „Pe domnişoarele Marioare să le saluţi din partea mea”.
Vederea este timbrată cu două piese: 3 lei Regele Ferdinand şi 25 bani „Asistenţa Socială”.
Complexul Pietrele Doamnei este constituit dintr-o formaţiune stâncoasă cu altitudinea maximă de 1648 m. Ansamblul este situat în vecinătatea Vf. Rarău (1651 m), la aproximativ 15 km de Campulung Moldovenesc.
Aparent inaccesibile, Pietrele Doamnei au fost escaladate pentru prima dată in 1921.
Legenda spune că pe la anul 1541, în cea de-a doua domnie a lui Petru Rareş, ajungând în Munţii Rarăului (care pe atunci se numea Todirescu), domnitorul şi-ar fi lăsat aici soţia, fiul şi o parte din avere. Tătarii care au atacat peştera comorilor, nu au reuşit să pătrundă în ea, deoarece o grămadă de bolovani s-a prabusit asupra lor, îngropându-i. Aşa a scăpat familia domnească de năvala tătarilor, dar cu preţul bogăţiilor ce au rămas închise pentru totdeauna în măruntaiele pământului. Aşa că oamenii de pe aceste meleaguri i-ar fi spus de atunci Todirescului ,,Rarău” (de la numele domnitorului), iar stancile care au ajutat-o pe doamnă să scape cu viaţă au fost numite ,,Pietrele Doamnei”.
Data viitoare, inca o carte postala. Aveti vreo zona preferată?
Mesajul din limba germana înseamnă:
„În drumul către locul meu de destinație și în trecerea mea prin acest orășel de munte îți trimit mii de salutări și sărutări de mână, rămân întotdeauna într-o prietenie fidelă”