Blockbau

Incep astazi o noua serie de articole. Desi nu sunt un specialist, voi prezenta viziunea mea in legatura cu valorile arhitecturii romanesti. In mod special arhitectura rurala.

Astazi o constructie din satul Valea Putnei, comuna Pojorata, judetul Suceava.

[singlepic=114,320,240,,center]

In Bucovina intalnim doua sisteme constructive europene. Primul este modelul imbinarii orizontale de barne (Blockbau), numit in zona „coada de randunica”. Casa de fata reprezinta acest sistem. Barnele sunt ingemanate la colturi, formand o structura de rezistenta elastica. Este modelul de constructie cel mai intalnit, avand avantajele rapiditatii si simpliatii constructiei

Al doilea sistem este denumit „Fachwerk” si este format dintr-un schelet portant de lemn care este umplut cu barne de lemn. Acesta este mai putin intalnit, datorita complexitatii executiei si a costurilor mai mari.

Este usor de inteles de ce in zona lemnul este elementul primordial: abundenta si usurinta modelarii. De altfel in zona circula o vorba: „daca nu esti atent iti creste bradul in farfurie”

Din punct de vedere geografic, amandoua aceste stiluri fac parte din arhitectura nordica europeana.

Revenind la casa noastra, fiind situata intr-o zona de munte, este sprijinita pe un pat de lespezi de rau. Este ceea ce intelegem acum prin hidroizolatie. Pridvorul (cerdacul) de la intrare reprezinta unul din simbolurile zonei.
Din punct de vedere volumetric, constructia nu ofera surprize: doua camere simple. Cea cu doua geamuri este incaperea de zi, cu rol polivalent: dormitor, bucatarie, camera de oaspeti. Cea mica este „camera buna” in care se pastrau lucrurile de valoare, in spcial zestrea copiilor.

Prezenta a doar unui horn ne duce cu gandul spre o familie obisnuita. Casele cu mai multe hornuri apartineau familiilor mai instarite, din cauza costurilor mai mari de constructie si a „fumaritului” (impozitul pe numarul de hornuri, elimininat ulterior din codul fiscal austro-ungar).

Acoperisul este din dranita, intr-o panta accentuata, specifica zonelor de munte, cu precipitatii bogate.

Pe parcursul timpului arhitectura a fost unul din principalele elemente lovite de „modernizare”. Cu toate acestea, se mai gasesc asemenea „comori ascunse” printre munti si dealuri. Am nevoie de ajutorul vostru pentru a fi descoperite si promovate.

Daca aveti cunostinta de asemenea bijuterii, astept fotografii sau coordonate pe mircea@giosan.ro

2 thoughts on “Blockbau

  1. Va felicit pentru aceasta frumoasa activitate sinteti romini adevarati care respectati isoria neamului rominesc .
    Toate acestea mi-au amintit de copilaria frumoasa pe care am traito pe aceste meleaguri impreuna cu familia mea care era compusa din mama si tata,doi frati si trei surori .Eram o familie modesta care traiam din munca cimpului, viei,livezii si cresterea animalelor.Parintii ereau foarte intelepti desi tata avea sapte clse ,iar mama patru respectau cu strictete istori neamului si cultul crestin ortodox ,in fiecare prima zi de paste a fiecarui an dupa slujba de dimineata imbracati in haine noi de sarbatoare mergeam pe dealul catalina de unde ne arata TATA dumnezeu sal ierte virful muntelui RARAU si toata panorama din imprejurimi .TATA culegea flori de ciubotica cucului si lacramioare pe care i le oferea MAMEI spunind ca asa nu vom avea nici unul din casa probleme cu sanatatea .ASA ERA .Coboram prin Zlodica la beci ,treceam pe podul lui STEFAN CEL MARE veneam acasa si ne spunea ACESTA A FOST DRUMUL PE UNDE TRECEA DOMNUL MOLDOVEI de asta vasa m plimbat pe aici ca voi siteti urmasii lui si trebuie sa tineti mite ca sinteti ROMINI din veci .Doamne a fost ca ieri dar istoria ramine prin aceste edificii importante,tot respectul!

  2. Multumesc pentru aprecieri si pentru amintirile dumneavoastra. Mi-ati facut ziua mai frumoasa! O saptamana reusita!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *