Corect! #2

Diana a castigat premiul concursului giosanesc #2. Ea a recunoscut prima Biserica Sf. Haralambie.

Cunoscuta ca fiind singura biserica semi-circulara din Iasi, biserica a fost construita in 1805 de Gheorghe Leondari, tufecci-basa (un fel de ministru de interne in ziua de azi) si are o istorie interesanta. Se spune ca fratele lui Gheorghe, Haralamb Leondari, fost capitan de arnauti la curtea lui Constantin Ipsilanti, alcatuindu-si o banda de haiduci, jefuia toti negustorii care treceau prin codrii Sarariei, in drum spre sleahul Botosaniului. Cartierul general al hotului era undeva in preajma hanului lui Topor. Banditul Haralamb fiind foarte greu de prins, voda Ipsilanti a apelat la un siretlic, folosindu-l pe fratele acestuia, Gheorghe Leondari.

Acesta a indeplinit porunca domniei ucigandu-si fratele intr-un han din Bozieni, judetul Neamt. Varsand sange fratesc, Gheorghe „si-a depus mandatul”, renuntand la functie si primind de la domnitor o mosie in satul Muntenimea de Mijloc (cam pe unde este azi strada Lascar Catargiu, fosta Karl Max).

In amintirea fratelui sau, a construit biserica de azi, cu un naos circular, cuprins intre altarul foarte adanc si un pronaos in dreptunghi. Edificiul este ridicat in stil rusesc, constituind (alaturi de Biserica Sf. Spiridon) o infatisare total neasteptata in peisajul moldovenesc si prezentand o diferentiere totala fata de stilul autohton.

Acordarea premiului va avea loc in curand!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *