O comoara universala

Stiai ca doina romaneasca face parte din Patromoniul Mondial al UNESCO? Dintre genurile muzicale ale lumii, numai Tango-ul argentinian se mai bucura de o asemenea onoare. Deasemenea, „Dansul Calusului” este si el protejat de aceeasi institutie.

Un cantec oarecare

Doina s-a nascut, ca si poporul roman, pe bata ciobaneasca. Este refugiul in care isi cauta adapost romanul in imprejurari emotionante. Cantecul il ajuta sa treaca mai repede peste moment si il tragea la liman. Dar doina nu este inlantuita numai cu momentele dureroase. Si cand isi canta persoana iubita, satul din vale sau peisajele ce le cuprindea in ochi, romanul izvodea un cantec si pentru imprejurarea cu pricina.

Doina este rodul stradaniei a multe generatii de romani, munciti de sentimente omenesti: dor, instrainare, regret sau iubire. Ca mai toate produsele populare, doina a fost slefuita timp de multe generatii, atingand perfectiunea in toate fatetele ei. Din pacate in lumea de azi imaginea lor este una depasita si penibila.

Ramane istoria

Aruncam in latrina istoriei produse la care au muncit strabunicii nostri. Produse pe care altii ni le pun in rama, si ni le ofera pe tava. In loc sa acceptam cadoul, cu ajutorul caruia ne putem promova tara macar cu o secunda mai bine, noi facem altceva.

Il punem cu tot cu rama in fata WC-ului.

.

.

httpv://www.youtube.com/watch?v=n-4xAu_Zsr4&feature=PlayList&p=4DC589FD6FB42338&playnext=1&playnext_from=PL&index=33

httpv://www.youtube.com/watch?v=a7TRR-_qyis

httpv://www.youtube.com/watch?v=grrT2Znbblc

2 thoughts on “O comoara universala

  1. Multumesc pentru post, Mircea. Nu stiam ca doina face parte din Patrimoniul mondial al Unesco, dar Cantecul despre Bucovina, il cunosc pe de rost ! Cu blogul tau, invat multe lucruri interesante, merci encore.

  2. Ma bucur ca ti-a placut!
    De abia astept sa mai ascultam cantecul despre bucovina, la un pahar de vin bun, cu branza si ceapa rosie, langa un taraf adevarat. Stiu un loc de acesta in Iasi… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *